Brussels Gewest verleent vergunning voor ZIN-project: belangrijke stap voor Noordwijk 2.0

Brussels Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet (one.brussels) bevestigt dat een vergunning werd verleend voor de herontwikkeling van de WTC I en II-torens in de Noordwijk.

Brussels Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet (one.brussels) bevestigt dat een vergunning werd verleend voor de herontwikkeling van de WTC I en II-torens in de Noordwijk.

“ZIN wordt een referentieproject voor de hele Noordwijk,” zegt Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet. “Het toont onze ambitie om een levendig, multifunctioneel en kosmopolitisch stadsdeel te maken van een wijk die in de jaren ’60 en ’70 werd verminkt en die klap nooit te boven kwam. Tot nu!”

 

Het gebouw zal gebruik maken van de kernen en de ondergrondse parking van de bestaande WTC I en II-torens. ZIN werd ontworpen door het architectenteam 51N4E, Jaspers Eyers Architects en AUC. Het team wordt bijgestaan door deskundigen in engineering, duurzaamheid, kringloopeconomie, toegankelijkheid en welzijn. Het traject werd begeleid door de Brusselse Bouwmeester.

Het project van vastgoedvenootschap Befimmo is het eerste gebouw in de Noordwijk dat verschillende functies op een innovatieve manier combineert. Het project omvat 72.500 m² kantoren, 5.000 m² coworking, 111 appartementen, 240 hotelkamers, sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca en handelszaken. De invulling varieert per verdieping waardoor een lasagne-structuur ontstaat die uniek is in Brussel en in ons land. Door deze functies te combineren zal er zeven dagen op zeven leven zijn in het gebouw en in de omgeving. ZIN zal zo bijdragen aan de uitbouw van een nieuwe dynamiek in de Noordwijk. Het gebouw zal zich zeer open en transparant naar de stad en haar bewoners toe tonen.

“ZIN weerspiegelt hoe we de Noordwijk verder gaan ontwikkelen: een multifunctioneel district op mensenmaat met veel aandacht voor intrigerende architectuur, kwalitatieve en duurzame woningen, veel publieke ruimte en plaats voor natuur. We gaan hier nieuw stadsweefsel creëren en er een toekomstgericht stadsdeel van maken om te wonen, te werken, te ontspannen, naar school gaan, …
Naast ZIN zitten er trouwens nog heel wat andere projecten in de pijplijn om deze visie te realiseren zoals een nieuwe tramlijn die het Noordstation met Tour & Taxis verbindt, een nieuw gebouw op de plaats van het huidige CCN gebouw en een vernieuwd Maximilaanpark waarin de Zenne-rivier terug bovengronds komt,” aldus Pascal Smet (one.brussels).  

 

Circulariteit als basisprincipe
Circulariteit is een zeer belangrijk aspect van ZIN. Het bestaande gebouw wordt maximaal benut. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen blijven behouden. Meer dan 95% van alle materialen en bestaande voorzieningen wordt behouden, gerecupereerd of gerecycleerd. Bovendien is ZIN ook op vlak van waterbeheer en biodiversiteit een voorbeeldproject en werd er grote aandacht besteed aan de toegankelijkheid van mensen met beperkte mobiliteit.

Dutch
French English Dutch

Share This

Share this post with your friends!