Ninoofsepoort: nieuw park in de stad

 2016 – 2018      Brussel-Stad, Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht

Nog niet zo lang geleden was de Ninoofsepoort een echte stadskanker. Nu is het een groene long geworden en kwam er een plein waar mensen kunnen ontspannen en kinderen kunnen spelen in een fontein.

Aan de Ninoofsepoort kwam een groot stadspark en aangename publieke ruimte. Ideeën van de buurtbewoners liggen mee aan de basis van dat ontwerp het ontwerp. Dat park zal ook nog verder evolueren in samenspraak met de bewoners en afhankelijk van de specifieke behoeften van de buurt.

Het park vormt één open en vrije groene ruimte. Door te spelen met het reliëf zijn sommige plaatsen in het park iets meer afgescheiden van de rest van het park en wordt er rust gebracht. De topografie is zodanig vormgegeven dat er steeds visueel contact is met de omgeving, wat de sociale controle ten goede komt. De aanwezigheid van water in de laagste zone van het park refereert naar de vroegere aanwezigheid van de sluis en houdt de historiek van de site in ere.

Rondom het park zal er een nieuwe groene wijk ontstaan, goed ontsloten door het openbaar vervoer en makkelijk en veilig bereikbaar te voet én met de fiets dankzij afgescheiden fietspaden. 

Ook overkant van de Kleine Ring werd volledig heringericht. De Ninoofsepoort, tussen de twee oude tolhuizen, werd een aangenaam plein met bankjes, een fontein en een hondenweide. Er kwam ook veel plaats voor voetgangers en fietsers.

De werken startten begin 2015 met de afbraak van twee hangars op het terrein tussen de Ninoofsepoort en de Industriekaai. Nadien werd de bodem gesaneerd, werden de nutsvoorzieningen uitgevoerd, kwamen er nieuwe tramsporen, werd het park aangelegd en kwam er een plein aan de Ninoofsepoort.

Dit bericht bekijken op Instagram

Water and heat. 😍

Een bericht gedeeld door Pascal Smet (@pascalsmetbrussels) op

Un petit peu de ☀️au canal #Molenbeek #Bruxelles #PortedeNinove

Une publication partagée par Ryun (@ryun_reuchamps) le

Future tram crossing near future park

Een bericht gedeeld door Pascal Smet (@pascalsmetbrussels) op