Schuman, van rondpunt tot stedelijk plein

   2017 – 2020     Brussel-Stad

 

Na jaren van discussies en verschillende voorgestelde projecten zal de Schuman-rotonde en de omgeving ervan eindelijk worden heraangelegd. Schuman zal na de heraanleg een plein zijn het hart van Europa waardig.

Het Schumanplein is één van de belangrijke plaatsen in onze stad. Pal in het centrum van de Europese wijk, tussen het centrum van Brussel en het prachtige Jubelpark. Duizenden Brusselaars, Europese ambtenaren en toeristen komen er dagelijks voorbij. Door de jaren heen werd het Schumanplein herleid tot een ordinair rondpunt voor wagens, een plaats waar Brusselaars en bezoekers liever niet langer blijven dan nodig is.

Met de nabijheid van de Europese instellingen, het grote mobiliteitsaanbod en het Jubelpark in de buurt wil het Brussels Gewest het plein omvormen tot een echt stedelijk plein. Een plein de hoofdstad van Europa waardig, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen ontspannen en in discussie kunnen treden. Een plein waarop je fier bent als Brusselaars en als Europeaan. De Brusselse regering heeft het plan goedgekeurd om de Schuman-rotonde een volledig nieuwe gedaante te geven.

 

Hoge architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit zijn van groot belang. Na een wedstrijd, werd het ontwerpteam COBE-BRUT aangesteld door een jury van experten, voorgezeten door de Brusselse Bouwmeester. De algemene filosofie achter het ontwerp weerspiegelt de centrale ligging van Schuman en is gebaseerd op concentrische cirkels die terugkomen in het hele ontwerp. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen. De constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen. Het Schumanplein wordt een ideale plaats voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen.

Bij de herverdeling van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met alle weggebruikers (gebruikers van het openbaar vervoer, voetgangers, fietsers, personen met een beperkte mobiliteit, taxi’s en personenwagen) en met de aanwezigheid van de EU-instellingen en HoReCa in de buurt (bijvoorbeeld voor leveringen en tijdens EU-tops). Het autoverkeer zal het plein niet langer diagonaal kunnen doorkruisen, maar zal wel nog steeds van de Kortenberglaan richting het centrum kunnen rijden.

Het bureau krijgt nu de opdracht haar visie verder uit te werken in participatie met de bewoners en de Europese instellingen. Bedoeling is om in de loop van volgend jaar de concrete plannen uit te werken om vervolgens een vergunning in te dienen. Als alles goed gaat moeten de werken in het eerste semester van 2019 starten.

Het Brussels Gewest maakt 7,78 miljoen euro vrij voor het project.