Rogier, een iconische plek in het stadscentrum

 2013 – 2017     Sint-Joost-ten-Node

De volledige omgeving van het Rogierplein werd onder handen genomen. Het project moet nieuw leven in de omgeving blazen en de link tussen de Vijfhoek en het Noordstation versterken. Het gelijknamige metrostation onder het plein werd geïntegreerd in het project en er werd aandacht besteed aan esthetische, milieu- en mobiliteitsdoelstellingen.

Original Image  
Modified Image  

Op het plein werd een grote, ronde stalen luifel met een centrale sokkel gebouwd die zowel over een deel van het plein als over de Kleine Ring zweeft. De luifel overdekt ook het busstation op het plein en de ondergrondse patio die toegang geeft aan het metrostation. Het geheel is opgebouwd uit driehoekige structuren en wordt afgedekt met een opgespannen ETFE-folie. De sokkel werd ingericht als bar.

Naast het plein zelf werd ook de Kleine Ring (van de Broekstraat tot de Albert II-laan) heraangelegd. Er kwam een brede strook met bomen voor voetgangers, fietsers en mensen met beperkte mobiliteit.

Naast de bovengrondse publieke ruimte omvat het project ook de complete herinrichting van het metrostation. De nieuwe patio geeft licht en toegang tot het metrostation. Er werd een nieuwe loketzaal gebouwd met nieuwe vloer- en muurbekleding, modern meubilair en aangepaste technische voorzieningen.

In het kader van de renovatie van de tunnels werd gelijktijdig met dit project ook de Rogiertunnel gerenoveerd. Tijdens de zomers van 2016 en 2017 werd de waterdichting aangepakt.