Renovatie Beursstation

 2016 – 2018     Brussel-Stad

Het (pre)metrostation Beurs onderging een volledige metamorfose. Het reizigerscomfort stond centraal bij de renovatie. De focus lag op toegankelijkheid, veiligheid, verlichting en netheid. In het station werd ook een grote beveiligde fietsparking gebouwd met plaats voor 800 fietsen en een kunstenfoyer van 500 m² die de naam QARTIER kreeg.

Original Image  
Modified Image  

Het Beursstation ligt pal in het toeristisch centrum, dicht bij de Grote Markt, het Beursplein en de AB.  Het station werd grondig gerenoveerd en is nu een metrostation het centrum van de Europese hoofdstad waardig.

De toegankelijkheid van het station stond centraal tijdens de renovatie. Er kwam een grote hoofdtoegang voor de reizigers en een lift voor personen met beperkte mobiliteit en voor kinderwagens. Ook aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de reizigers is gedacht, door in te zetten op netheid, camerabewaking, en voldoende verlichting. Er kwamen ook sanitaire voorzieningen. De mezzanine van het metrostation onderging een volledige metamorfose.

Bovendien werd het artistieke aspect, door de ligging in het culturele hart van de stad, extra in de verf gezet. De kunstwerken van Paul Bury en Paul Delvaux komen nu veel beter tot hun recht in het vernieuwde metrostation.

In het metrostation werd een ondergrondse fietsparking voorzien met plaats voor meer dan 800 fietsen. Ongeveer de helft van deze plaatsen is vrij beschikbaar. De andere helft is afgesloten en enkel beschikbaar voor mensen met een badge. In het station is sinds de opening ook een groot nieuw fietspunt met herstelplaats van Cyclo voorzien.

Eveneens nieuw is een kunstenfoyer van 500 m². Als je de ingang neemt via de AB, wandel je door QARTIER. Jonge Brusselse kunstenaars krijgen hier de kans om hun werk te tonen aan het grote publiek, i.s.m. Zinnema.