Nieuw gebouw voor gemeenschapscentrum Het Huys in Ukkel

 2017 – 2018      Ukkel

Het Ukkelse gemeenschapscentrum Candelaershuys verhuisde van de Brugmannlaan naar de Egide van Ophemstraat, in de wijk Kalevoet, en krijgt ook een nieuwe naam. Het Huys wil zich in deze nieuwe diverse omgeving verankeren en tegelijk ook de bezoekers van het vorige centrum Candelaershuys blijven aantrekken. Naast het gemeenschapscentrum krijgt ook het lokaal dienstencentrum Lotus onderdak in Het Huys. 

De ruimte van het nieuwe centrum werd casco aangekocht door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Architecten Christiaan Rossaert en Jan Thiers zorgden voor de inrichting. De focus lag hierbij op het multifunctionele karakter van het centrum. De ruimtes werden zo ontworpen dat ze gemakkelijk aanpasbaar zijn aan verschillende functies. Van gezellige activiteiten in kleine groepjes tot concerten en optredens voor een groot publiek. De concerttraditie die het Candelaershuys uitbouwde zal dus zeker worden verder gezet in dit nieuwe pand.

Middenin het gebouw bevindt zich een mooi binnenplein waar openluchtactiviteiten kunnen plaatsvinden. Van aan de centrale bar hebben bezoekers er zicht op met als blikvanger de muurschildering “Microkosmos” van Adrien Lucca. De kleuren veranderen ’s avonds door aangepaste verlichting. De verschillende lichtgradaties van het werk staan symbool voor het diverse publiek van Het Huys en het brede scala aan activiteiten die er plaatsvinden.

Aan het volledige project hangt een kostenplaatje van 3,5 miljoen euro. Pascal Smet, binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor gemeenschapscentra, en VGC-collegelid Bianca Debaets, bevoegd voor Welzijn, maakten deze middelen vrij.